31 Temmuz 2010 Cumartesi    berat kandili 18:32  Testere 7 izle trailer Saw VII saw 7 fragman 19:56  New Yorkta Beş Minare izle Fragman 19:13  Mirac Kandili kandiliniz mübarek olsun 18:07  Mirac Gecesinde Neler Oldu 18:06  Chat Roulette chatroulette Nedir 16:15  Babalar Günü 05:51  FIFA Dünya Kupası 04:33  Dennis Gabor  05:18  Pazarlık 19:22
 Çok Okunanlar
 New Yorkta Beş Minare izle Fragman
 Çok Yorumlananlar
 Mirac Kandili kandiliniz mübarek olsun


AL BASTI VE AL KARISI NEDİR
Al Bastı ve Al Karısı Nedir Al Bastı ve Al Karısı Nedir? / Al Karısı Hakkında Anlatılan ... AL BASMASİ NEDİR? Alkarısı veya Albastı

Sohbet Chat Muhabbet Gercek sohbet oyunlar trivia kelime türetmece yazılı sohbet odaları chat yap ircforumlari sohbet Sohbet (%100 Türkçe) Tıkla !

AL KARISI NEDİR


Prof. Dr. Esma Şimşek


Fırat Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı

Lohusa hanımların korkulu rüyası olan alkarısı, Çin Seddinden Akdeniz kıyılarına; Buz denizinden Hind e kadar yayılmış bir inanıştır (1). Bütün Türk Boylarında bilinen alkarısı; al bastı, al albıs, albis, almış, almiş, gibi isimlerle anılır. Bu inanış sisteminin geçmişi, çok eskilere dayanmaktadır. Türklerin, İslamiyetten önceki dinleri olan Şamanizm de, alkarısı ve al basması olarak nitelendirilen "kötü ruhla" ilgili birçok inanışlar vardır. Yakutlarda, Kırgızlarda, Kazaklarda, Özbeklerde, Kazanlarda, vs. lohusa hanımı, "al karısından korumak için değişik çarelere baş vurulur. (2)


Al karısı, Kırgız - Kazak Türklerinin inanışına göre iki kısımdır:(32)


Kara Albastı:Ciddi ve ağırbaşlı bir ruhtur.(33)


Sarı Albasıtı: Doğum yapan kadının ve çocuğun ciğerini söküp suya atar.


Hoca veya Baksı (Şaman)ların okumasıyla giderler. Sarışın bir kadın suretindedir. Bazen, keçi veya tilki suretlerine de girer.  Baksı veya Ocaklı adamlar, "Albastı "yi yakaladıkları zaman :"Ey al bastı, zalim, Koy ciğerini yerine, Zavallının canın iade et. Sözümü tutmazsan, Bana hürmet etmezsen, Gözlerini çıkarırım" (3) şeklindeki efsunu söylerler.Genel olarak al karısı, lohusa hanımlara ve atlara musallat olan korkunç bir yaratıktır. Uzun boylu, uzun parmaklı ve uzun tırnaklıdır. Çok çirkin ve iğrenç bir suratı vardır. Bedeni yağlı, uzun ve siyah saçlıdır. Saçları, aynı zamanda darma-dağınıktır ve kocaman bir başa sahiptir. Dişlere at dişi gibi iri ve seyrek, ayakları ise terstir. Bunlar lohusa kadınların ve yeni doğan çocukların ciğerlerini yiyerek beslenirler. Daha çok kırmızı elbise giyerler; su başında ve ağaçlık yerlerde yaşarlar.(4)


Gagauzlarda ise, insanlara kötülük yapan fene ruhlar olarak "Rusaliler", "Çarşamba karısı / Babası", "Cuma karısı/Babası" ve "Devler" vardır. Devlerin fiziki yapıları anlatılırken,bunların tepelerinde bir tek gözlerinin olduğu söylenir. (5). Dede Korkut Hikayelerinde de, Oğuz Boyunun başına bela olan bir "Tepegöz" vardır. Bu vücuduna, hiç bir silahın tesir etmediği olağanüstü özelliklere sahip bir yaratıktır ve insanla perinin evliliğinden dünyaya gelmiştir. Tepegöz, her gün çok sayıda hayvan ve iki insan yer (6) . Biz biliyoruz ki, al karısı da, periler taifesindendir. O halde Tepegözün annesinin bir peri kızı olmasını ve Gagauzlar da kötü ruhların temsilcisi olan devlerin tek gözlerinin olması sebebiyle aralarında, rahatlıkla bir bağ kurabiliriz. Bazı araştırıcılara göre, albastı, Türklere Cermenlerden geçmiştir. Eski Cermenlerin Alp Ruhu ile, albastı aynı kaynaktan gelmektedir. Yani, "al bastı" aslında "Alp+bastı"dır. Zamanla değişikliğe uğranarak, bu hale gelmiştir. (7).Cahit Öztelli ise, "al karısı" ile ateş arasında bir bağ kurar(8).


Hiç şüphesiz, alkarısınm varlığına inanılan her yerde, aynı zamanda bundan korunmak için de değişik çarelere başvurulmuştur. Bunlardan bir kaçı şu şekildedir: Kars ta; özellikle geceleri, lohusa hanımı yalnız bırakmazlar, geceleri ışığı sürekli yakarlar, hasta yalnız kaldığı zamanlarda ise, ağzına sakız vererek onun uyumasına engel olurlar (9).Elazığ da; Lohusanın başucuna su, süpürge ve Kur an-ı Kerim koyulur, yakasına iğne türü bir şey takılır ve yanında sürekli bir erkek (eşi veya yakın akrabalarından bir erkek) bekler (10). Elazığ ın diğer bölgelerinde ise kadının başına soğan, demir çubuk ve Kur an-ı Kerim konur(11).


Andolu nun bir çok bölgesinde; lohusanın başına beyaz yaşmak ve kırmızı tül bağlarlar. Kırmızı altın takarlar ve hastaya kırmızı şeker hediye ederler (12). Çünkü, al karısı, kırmızı rengi hiç savmez. Manisa/Karacaoğlanlı köyünde ise, kapının ağzına kazma kürek konur. Bir şişin üzerine, elma, portakal, üzerlik, çörek otu ve mavi boncuk, kırmızı bir kordelayla bağlanıp, lohusanın başına bırakılır. (13).


Çukurova bölgesinde de buna benzer tedbirler alınır. Çocuğun veya lohusanın yastığının altına soğan, ayna, tarak,ekmek, bıçak, hamayli koyarlar, yüzünü kırmızı bir örtü ile kapatıp, yatağına da bir iğne takarlar. Ayrıcı lohusanın bulunduğu yerdeki bütün suların ağzını kapatırlar. Çünkü, al karısı,bazen de kuş şeklinde gelip, suya boncuk atar ve o esnada çocuk ölür (14). Bu tedbirler alınmadığı taktirde, alkarısı, lohusanın yanına gelerek, onu rahatsız eder. Bu durum bölgelere göre, hıbilik, kekoz, pispatik karakura, kuşboğması, vs. gibi isimlerle anılır.


Alkarısı, lohusanın yanına, değişik suretlerle gelir. Bazen, yakın bir akrabanın sıfatında, bazen çirkin bir kadın, bazen de kedi, köpek, keçi, kelle, vs. gibi şekillerde görünür, Alkarısı, daha kapıdan içeriye girer girmez, lohusanın üzerine bir ağırlık çöker. Hasta, o anda, aniden kalkıp dua okursa, alkarısı kaçar. Ama, hiç bir şey yapamaz, bağırmak istediği halde bağıramaz, al karısına yenik düşerse de, ya ölür, ya da büyük bir hastalığa maruz kalır.


Buraya kadar, hep, lohusa hanımlara musallat olan al karılarından bahsettik. Ancak, bunların dışında, erkeklere, genç kızlara ve atlara gelen alkarıları da vardır. Çukurova insanın inanışına göre, kim şalvarını veya siyah renkteki bir kıyafetini, yastığının altına koyup yatarsa onu al basar (15). Elazığ da, bu yaratığa Kekoz (16), Malatya da ise Hıbilik (17) adları verilir. Ama bunlar, alkarısı şeklinde değildir, daha değişik varlıklardır. Çünkü, alkarısı, erkeklerden korkar. Ancak, Erzurum da bir kaynak şahıstan aldığımız bilgiye göre, kendisini al basmıştır ve o al karısını görmüştür. Al karısı, çirkin, koca kafalı ve dağınık saçlı bir yaratıktır (18).Genç kızlara musallat olan alkarısı ise "albıs" adı verilir. Bu, evlenmeyen bir kızdan türemiştir. Genç kızların yanına giderek, onların hastalanmasına sebep olur (19). Al karısı aynı zamanda kısraklarında yanına gider. Ahıra giden al karısı, atı iyice yorduktan sonra, yelelerini de örerek kaybolur.


Buraya kadar olan kısımda, "alkarısını" folklorik açıdan inceleyerek, onu, bir inanış sistemi içerisinde ele aldık. Ancak, al karısının efsaneler içerisinde de ayrı bir yeri vardır. Konuları bakımından, değişik şekillerde tasnif edilen efsanelerin bir bölümü de, "olağanüstü varlıklar"la ilgilidir. İşte bu olağanüstü varlıklar arasında, alkarısı ile ilgili olarak da çok sayıda efsane anlatılır.Halkın inanışına göre, lohusanın veya bebeğin ciğerini yemeye gelen alkarısı, bir takım hilelerle yakalanıp, göğsüne bir iğne saplanırsa, tekrar eski yerine dönemez, o aileye hizmet edermiş. Konuyla ilgili olarak, Kars ta (20), Erzurum da(21), Erzincan da (22), Gümüşhane de (23), Diyarbakır da(24), Bingöl de (25), Elazığ da (26) ve Malatya da(27), birbirine yakın efsaneler anlatılmaktadır. Bu efsanelerin bir benzeri ise, Çukurova bölgesinde, şu şekildedir.


Hanımı yeni doğum olan bir adam, odaya giren al karısını görür. Al karısı, lohusanın ciğerini çıkartmak için uğraşırken, bir iğne bulup, bunun göğsüne saplar. İnsan şekline dönüşen al karısı, göğsündeki iğneyi çıkartması için adama yalvarır. Çünkü, kendisi iğneyi çıkaramaz ve çıkaramadığı için de, kendi taifesine dönemez. Al karısı, o ailenin işini yapmaya başlar. Bu, çok güzel hızlı bir iş yapar. Evin bereketi, gün geçtikçe artar. Birgün, ev sahipleri ile ekmek yapmaya başlayan al karısı, su getirmek için kuyu başına gider. Orada oynayançocuklardan birine, göğsündeki iğneyi çıkarması için yalvarır. Çocuk iğneyi çıkarınca, kadın yedi yıl hizmet ettiği eve doğru; "Evinizde hiç su bulunmasın; paranızın sayısını hiç bilmeyesiniz ve yaz-kış, evinizden odun ekmeksiz olmasın" der, sonra da çocuklara; suya atlayacağını, eğer suyun üzeri kan olursa, yakınlarının kendisini öldürmüş olabileceğini söyler. Al karısı suya atlayınca, suyun üzeri kanla dolar. O günden sonra da, bu ailenin evine hiç su bulunmaz, paralarının sayısını bir türlü öğrenemezler ve yaz-kış odunları hiç eksik olmaz (28)


Bu efsanenin benzeri, al karısı inancının hakim olduğu, hemen hemen her bölgede anlatılmaktadır. Malatya da Elazığ da Erzincan da, Kars ta Diyarbakır da, Bingöl de, vs.hep aynı efsaneler biraz değiştirilerek, hikaye edilmektedir.Mesela, Elazığ da anlatılan bir efsanede:(34) İsmail Ağa adında bir kişi, uzaktan gördüğü ateşe doğru ilerler.(35) Oraya vardığında, bir al karısını ciğer pişirerek çocuklarına yedirdiğini görür. Çocuklar, doymadıklarını belirtince, al karısı; "Yarın da, İsmail Ağa nın gelini doğum yapacak, oraya gidip, o üçüncü lokmasını alırken, kıl şeklinde ağzına girip ciğerini alarak size getiririm" der. Gerçekten de, ertesi gün, İsmail Ağa nın gelini doğum yapar. İsmail Ağa, bunun yanında bekleyip, yemek yerken, üçüncü lokmayı gelinin ağzına vermeyip, yanında getirdiği ayran tuluğunun içerisine atar. Tuluk şişmeye başlar. Sonra, tuluğun içerisindeki kıl, alkarısı şeklini alınca,bunun göğsüne iğne saplayıp, evlerinde çalıştırmaya başlarlar.(36) Al karısı 1-2 yıl bu aileye hizmek eder, ancak hep söylenenlerin tersini yapar.(37) Sonra, onların sülalesine dokunmayacağına söz vererek, kendi taifesine dönmek için bir suya atlar. Fakat, periler taifesi, bunu kabul etmeyerek öldürürler. Köylüler, daha sonra, bu al karısının kanlı cesedini, gölde bulurlar (29).


Al karısı, bazen de lohusanın yanına, bir kuş şekline girerek gelir. Buna, "Kuş boğması" adı verilir. Halkın inanışına göre, al; kocaman bir kuştur, buna "al kuşu" denir. Al kuşu, lohusanın yanındaki bebeğe basarak, onu öldürür. Bu, eve girerken, ağzı açık bir su kabı arar, bunun içerisine bir boncuk atar ve sırada etrafa bir ışık saçılır. Kuş, bu ışıktan faydalanarak bebeği öldürür. Suya atılan boncuğu, birisi görüp de eline alırsa, kuş kaçamaz ve oradakiler tarafından yakalanır (30) Bununla ilgili olarak, Çukurova bölgesinde, şöyle bir efsane anlatılmaktadır:(38)


Lohusanın bulunduğu odaya, al kuşu gelip de oradaki bir su kalıbına boncuk atınca, bunu, orada bulunan bir adam hemen alır.(39) Boncuk alınınca, al kuşu, bir kadın şeklinde göze görünür ve buna yalvarmaya başlar.(40) Adam, bir daha, ailesine ve sülalesine dokunmamak şartıyla boncuğu geri verir (31).


Bu efsanenin benzerine, diğer bölgelerde rastlayamadık, ancak, bazı bölgelerde, sebebi belirtilmeksizin, lohusanın yanında ağzı açık su kabının bulundurulmasının iyi olmayacağını belirtmişlerdir.


Al basması, erkeklerde daha farklıdır. Bunlar, daha çok gece uyurken, bir sesle uyanırlar. Gaipten gelen ses, bunları çok uzaklara, tehlikeli yerlere kadar götürerek orada bırakır. Bazen de, kedi, köpek, sırtlan, merkeb, gibi hayvan şekillerine girerler. Elazığ da bu yaratığa, "Kapos", Bingöl de, "Harparik", Malatya da "Kıbilik veya Hıbilik", Diyarbakır da ise "Kepoz" adları verilir. Çukurova bölgesinde ise, bu durum "Kırk Basması" adı ile bilinmektedir ve umumiyetle, erkekler, yastıklarının altına şalvar koydukları vakit olur. Şu anda hayatta olan bir şahsımız, başından geçen "Kırkbasmasını" şuşekilde anlatmaktadır:


"Gece, üzerimde büyük bir ağırlık hissettim, gözlerimi açtığımda, yanımda kısa kısa boyları olan kırk adamla karşılaştım. Bunlar, beni götürmek için uğraşıyorlardı.Kimi kolumdan çekiliyor, kimi bacağımdan, kimisi üzerime çıkıp, beni boğmaya çalışıyordu. O sırada, bazı akrabalarımı da gördüm, ancak hiç birisi bana yardım etmedi. Bir ara, dua okuyarak, biraz kendime geldim, o sırada baktım ki, gerçekten yatağın dışına çıkmışım, sanki beni birisi tutup çekmiş.Gözlerimi kapadığımda yine aynı kişilerle karşılaştım, yatağımı değiştirip başka bir odaya gittim, ama kırk adam da arkadan geldi. Neticede, bu durum sabaha kadar devam etti. Olanları anneme anlattığımda, annem ; "Şalvarını yastığının altına koyduğun için seni kırk basmış" dedi. Ancak, bu adamlar beni çekerken, ayağımı da ters tarafa doğru büktükleri için, bir hafta aksalarak yürüdüm ve ağrıyı hissettim" (32)


Bazen, lohusa ve erkeklerin dışında, genç kızları da al bastığını, daha önce zikretmiştik. Bugün, bu inanış unutularak, çoğu bölgelerde anlatılmaz olmuştur. Ancak, Adana nın Osmaniye ilçesinde ikamet etmekte olan bir kaynak şahsımız, kendisini sık sık al bastığını belirtmiştir. İstemediği halde, bir gençle nişanlanan kaynak şahsıg ece rüyasında al basar. Yanına gelen kişi ise sevmediği nişanlısıdır. Adam, bunun yanına yaklaşınca, buna bir ağırlıkçöker, bağırma istediği halde hiç sesi çıkmaz, ellerini tutmak ister, yine tutamaz. Adam, olduğundan daha iridir, öyle ki upuzun kolları vardır, her bir tırnağı, 25 - 30 cm. boyundadır. Adam, kızı parçalayarak öldürmek ister. Neticede, bu kız nişanlısından ayrılır, fakat, al basmasından bir türlü kurtulamaz. Bunu sık sık al basar ve :"Bizimle geleceksin" diye kızı zorla götürmek ister. Kız, uyandığında, kendisini çok yorgun ve halsiz hisseder (33) Halkın inanışına göre, periler de, bazen insanlara aşık olurmuş. İşte, o zaman, aşık oldukları kızın başkasıyla evlenmesine razı olmayıp, bunu yanlarına almak isterlermiş. O kıza da bir peri aşık olmuştur ve kendiyle gelmesi için, her gece zorlamaktadır. Bu durum, ünlü masal araştırıcısı Stith Thomsun ın /Motif Indeks inde de "F300. Perilerle irtibat kurma veya onlarla evlenme" şeklinde görülmektedir. (34)


Netice olarak diyebiliriz ki :


a) Alkarısı ve albasması, insanlığın var oluşundan beri devam eden inanış sistemidir. Ayrıca bu, sadece bir halk inanışı olmayıp, aynı zamanda efsane tipidir. Değişik konuları ihtiva eden efsanelerin, "Olağanüstü Varlıklarla İlgili Olan Efsaneler" kısmında yer almaktadır.


b) Bu efsaneler, yurdumuzun hemen hemen her yöresinde, birbirlerine benzer şekillerde anlatılmaktadır.


c) Al basması, sadece lohusa hanımlarda değil, erkeklerde, genç kızlarda ve kısraklarda görülür.


ç) Efsanelerin dini ve inandırıcı bir özelliği vardır, aynı şeyler, al karısı içinde söylenebilir.(41) Bugüne kadar, birçok araştırıcı, al karısını veya al bastıyı bir inanış sistemi olarak değerlendirmiştir. Fakat biz, bu inanışların, zamanla nesilden nesile aktarılırken, inandırıcılık, kısa ve nesir şeklinde olma özellikleri ile efsaneleştiğini görüyoruz. Bunu da normal karışılamamız gerekir. Çünkü, hemen hemen her efsanelerin bir gerçeklik payıvardır.(42)


Bu güne kadar, Çukurova ve çevresindeki al karısı ile ilgili derlemeler, daha çok folklorik bir değer taşımakta olup, bu durumdan kurtulma çareleri üzerinde durulmuştur. Bizim birkaç yıllık yeni derlemelerimizde, erkekleri ve gençkızları da al basabileceğinin tespit edilmesi, derlemenin önemini göstermektedir.(43) 4-5 satırlık bir al karısı efsanesi veya inanışı, Anadolu ve bütün Türk boylarında bilinmektedir. Bu da bize, Türk Kültür birliğinin bir ispatıdır.


NOTLAR


(5) Türker Acaroğlu (Bulgarcadan Çeviren), Gagauzlar(Hristiyan Türkler), Ankara 1939, 57, 72 - 73.


(10) Hülya Türkmen. Ağın(Elazığı) Folkloru ve Halk Edebiyatı. Elazığ 1990, 58 (F.Ü. Fen-Ed. Fak. Lisans Tezi)


(11) İsmail Görkem. Elazığ Efsaneleri ÜzerineAraştırmalar (Metinler veİncelemeler), Elazığ 1987, 221.


(14)1990 Yılının Ağustos ayında, tarafımızdan; Adana nın Kadirli ilçesinde ikamet etmekte olan Zekiye Yücetürk ten derlenmiştir. Yücetürk. ev hanımı olup. 45 yaşında ve okuma - yazması yoktur


(15) 1990 yılının Ağustos ayında, Adana nın Kadirli ilçesine bağlı Köseli köyünde ikamet etmekte olan Ayşe Şimşek ten derlenmiştir.Kaynak şahıs, 65 yaşında, ev hanımı ve okuma - yazması yoktur.


(22) Saim Sakaoğlu, 101 Anadolu Efsanesi, Ankara1989, 67 - 68.


(26) Mithat Yılmaz, "Elazığ da Al Karısı..." İsmailGörkem, 221 - 222.


(30) Cahit Öztelli, "Albastı, Al Karış......" Zekiye Yücetürk,


(31) Zekiye Yücetürk, ......


(34) Stith Thompson, Motif İndeks of Folk - Literatüre,Indiana Üniversity USA, 1955 - 1958.


(44) Abdulkadir İnan, Tarihte ve Bugün Şamanizm, Ankara 1986. 169.


(45) Abdulkadir İnan, 168 - 169.


(46) Abdulkadir İnan, 169.


(47) Daha geniş bilgi için bakınız :Cahit Öztelli, "Al bastı, Al karısı, Korunma ve Tedavisi"Türk Folklor Araştırmaları, 10


(48) Muharrem Ergin, Dede Korkut Kitabı, Ankara1971,168 - 184.


(49) Abdulkadir İnan, "Albastı - Al Karısı Üzerine Bir Etüt "Türk Folklor Araştırmaları, 7


(51) Müsel Köse "Al - Al Karısı Hakkında.."


(52) Abdulkadir İnan, 171,


(53) Asker Kartları, Halk bilim araştırmaları, Gelenekler,İnançlar, Cilt1, Mersin 1988, 43 -44.


(54) İsmail Görkem, 221 - 222.


(55) Ali Berat Alptekin, Fırat Havzası Efsaneleri (Eser, yayınlanmak üzere hazırlanmıştır.)


(56) 28 Eylül 1990 tarihinde, Öznur Yılmaz dan aldığımız bilgiye göre ; Erzurum da ikamet etmekte olan Fikri Olgunsu yu al basmıştır. Kaynak şahıs, 45 yaşında, serbest meslek sahibi ve ilkokul mezunudur.


(57) Abdulkadir İnan, 171.


(58) Mürsel Köse, "Al - Al Karısı Hakkında...."


(59) Bilge Seyidoğlu, Erzurum Efsaneleri (Erzurum daBelli Yerlere Bağlı Olarak Derlenmiş EfsanelerÜzerinde Birİnceleme), Ankara 1985,91 - 103


(60) Saim Sakaoğlu, 69.


(61) Muhsine Yavuz, Diyarbakır Efsaneleri Üzerine Bir Araştırma (Derleme - İnceleme), Diyarbakır 1988,78 - 89.


(62) Ali Duymaz, Bingöl Efsaneleri (İnceleme - Metinler),Elazığ 1989, 379(63) Ali Berat Alptekin, Fırat Havzası.......


(64) 1989 yılının Ekim ayında Ayşe Şimşek ten derlenmiştir.


(65) Mithat Yılmaz, "Elazığ da Al Karısı..."


(66) 1990 yılının Ağustos ayında, Adana nın Kadirli ilçesine bağlı Köseli köyünde ikamet etmekte olan Mehmet Şimşek ten derlenmiştir. Şimşek, 39 yaşında olup,lise mezunu ve D.S.I. de memur olarak çalışmaktadır.,


(67) 1990 yılının Temmuz ayında Nazife Gül Sekni tarafından, Fatma Güler Erdim den derlenmiştir. Kaynak şahıs, 30 yaşında olup lise mezunudur ve memur olarak çalışmaktadır.


(153), Eylül1990 13 - 22; (2) 13(154), Ekim 1990, 15-20.


(158), Eylül 1962, 2926.(50) Cahit Öztelli. "Albastı, Al Karısı......."


(185), Aralık 1963, 3605 - 3606.Ahmet Turan."Türk Folklorunda Al Basması" Erciyes, 13


(209), Aralık 1966, 4261-4264.Mürsel Köse, "Al - Al Karısı Hakkında", Türk Folklor Araştımaları 9

İlgili Makaleler: Al Bastı ve Al Karısı Nedir? / Al Karısı Hakkında Anlatılan Hikayeler / Çarşamba Karısı / Eski Türklerde Albastı / Uygulama ve İnanışlar / Al Karısı ile İlgili Kitaplar

Kaynak: turkoloji.cu.edu.tr/CUKUROVA/sempozyum/semp_1/simsek.pdf


kaynak : http://www.gizliilimler.tr.gg/Al-Bast%26%23305%3B-ve-Al-Kar%26%23305%3Bs%26%23305%3B-Nedir-f-.htm



Konuların çoğu alıntı ve bilgilendirme amaçlıdır kaynak gösterilerek yayınlanmaktadır : Sitemizde yer alan içeriğin kullanımından ötürü oluşabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. .




04:50:00
31 Temmuz 2010
Bu haber  302  kere okundu  chat  sohbet Yazıcıya Yolla
YORUMLAR
Bu Habere Yorumunuzu Ekleyin
İsim
E-posta
Başlık
Yorum
       Tüm alanlari doldurmaniz gerekmektedir  chat sohbet



Döviz Kurları
  Alış Satış
$ Dolar 1.5045 1.5118
Euro 1.9596 1.9691
Untitled Document
  Hava Durumu
ANKARA
ANKARA
ANKARA
ANKARA
ANKARA
Sayfamizi nasil buldunuz? Oy
iyi. 251
yararli. 33
fena degil. 44
yorum yok. 100
 
Anket Info
 Videolu Haberler
 Testere 7 izle trailer Saw VII saw 7 fragman  New Yorkta Beş Minare izle Fragman
 Mirac Kandili kandiliniz mübarek olsun
 The Expendables izle trailer
 Ateşe Yürümek Dizisi Tanıtım Fragmanı
 Sevgimizin aşkımızın üstünden
 Titanlarin Savasi izle fragman
 Alacakaranlık Efsanesi Tutulma izle fragman
 Eyyvah Eyvah izle fragman
 Dersimiz Atatürk izle fragman
 Ay Lav Yu izle
 Yüreğine Sor izle
 Çok Filim Hareketler Bunlar izle Fragmanı
 Deli Dumrul Kurtlar Kuşlar Aleminde izle fragman
 Olgun Şimşek Aşk Olsun
 sevdim seni mabuduma dinle
 sevdim seni ilahisi dinle
 Percy Jackson Olimposlular Şimşek Hırsızı izle fragman
 Vampir İmparatorluğu izle fragram
 Son Hava Bükücü izle yeni fragman
 Sevgililer Günü izle Valentine s Day fragman
 Dear John izle trailer
 Veda Filmi izle fragman
 Kurt Adam izle fragman
 Garfield Süper Kahraman izle fragman
 Tanrının Kitabı izle Fragman
 İntikam Peşinde izle Fragmanı
 Şimşek Hırsızı izle Fragmanı
 repo men izle trailer
 Season of the Witch izle fragman
 Sihirbazın Çırağı izle trailer
 Morganlar Nerede izle fragman
 Tabrett Bethell resimleri
 İhanet Dizisi Star Tv
 Remember Me trailer
 Prenses ve Kurbağa izle
 Ada Zombilerin Düğünü
 Ezel yeni bölüm fragmanı
 Nanny McPhee Büyük Patlama izle trailer
 The Wolfman izle trailer
 Tron Legacy izle Trailer
 Red Sonja izle trailer
 Gelecekten Bir Gün izle fragman
 ejder kapanı izle trailer
 ben10 izle
 Ninja Kaplumbağalar izle (Teenage Mutant Ninja Turtles)
 olgun şimşek otur baştan yaz beni
 ezel izle fragman tanıtım
 ihanet dizisi
 Yahşi Batı
 Vavien izle fragman trailer
 dabbe 2 izle fragman
 Sherlock Holmes izle trailer fragman
 Kutsal Damacana 2 itmen
 makber izle fragman
 Recep ivedik 3 izle trailer
 Avatar izle
 Alice in Wonderland Trailer
 iron Man 2 demir adam 2 Trailer
 Ataque de Panico Panic Attack Panik Atak
 Spider Man 4 orumcek adam 4 trailer
 Law Abiding Citizen Adalet Peşinde izle trailer
 Baska Dilde Ask
 Sihirbazın ciragi The Sorcerers Apprentice
 Harry Potter Ve olum Yadigarlari Bolum
 Clash of the Titans Trailer
 Yahşi Batı izle
 Türkler Çıldırmış Olmalı
 Neseli Hayat Trailer
 Ninja Assassin trailer
 2012 trailer
 Recep İvedik 3 Trailer
 michael jackson this is itTrailer
 Kurtlar Vadisi Gladio
 nefes trailer
 Kolpaçino izle fragman
 Kapalı Çarşı Dizisi
 umut sinema fragmanı TRAİLER izle
 ıp man trailer
 Kış Masalı fragman
 HALLOWEEN 2 TRAİLER
 Avatar TRAİLER filmi izle
 ezel dizisi izle
 SAW 6 TRAİLER
 Inglorious Bastards Trailer
 hanimin ciftligi
 Cem Yilmaz Vahsi Bati
 The Twilight Saga: New Moon (2009)
 Avatar : The Last Airbender Avatar Son Hava Bükücü Filmi
 Terra yı Kurtarmak
 G.I. Joe: Kobranın Yükselişi (2009)
Genel Editör
Editör
Alaaddine Atfen

Bu sitenin yapımı sırasında ve sonrasında hiç ağaç kesilmedi ve kağıt kullanılmadı. Site reklam alamıyor diye kimse işten atılmadı, reklam gelirleriyle de kimse medya imparatoru olmadı. İnternet yayıncılığı, özellikle de Sevgi ve bilgi sitesi yayıncılığı çevreci ve insana saygılıdır. İnternet yayıncılığını seviyoruz.

http://www.Sevgimsin.net sitesine giriş yaparsan http://www.Sevgimsin.net kazanır ,Sevgimsin.net kazanırsa Hosting Firması kazanır, Webmaster kazanır, Programcı kazanır, yazılımcı kazanır,işçi kazanır herkes evine ekmek götürür.

Aşk

23 Eylül 2005 den 2010  

Deutsch Chat - Es ist immer einfacher um sich in seine Muttersprache auszudrűcken. Chatte hier auf Deutsch Neu.de/Chat Kostenlos Chatten im Chat Ein Verzeichnis deutschsprachiger Chats. Auf einen Blick lässt sich erkennen, wie viele und welche Leute sich zurzeit in welchem Chatten.nl dé plek online om nieuwe, interessante mensen in een gezellige chat omgeving te ontmoeten. Chat in een van de vele chat rooms Girhadi, sohbet, chat, sohbet odaları, bedava chat, kameralı sohbet, gir sohbet, chat sohbet, sohbet sitesi, sohpet, çet Chat nedir? Chat ingilizce bir sözcüktür. Türkçe karşılığı Sohbet , muhabbet, dialog anlamlarına gelmektedir. Halk dilinde ise; sobet, sohpet, çet vb. hitap şekilleriylede bilinmektedir. Ayrıca sitemizde oyun, kelime, radyo, game ve trivia oyun sohbet odaları bulunmaktadır.

Chat   Sohbet
Konuların çoğu alıntı ve bilgilendirme amaçlıdır kaynak gösterilerek yayınlanmaktadır : Sitemizde yer alan içeriğin kullanımından ötürü oluşabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. . Sohbet (%100 Türkçe) Tıkla !

ping google ping ask ping bing ping yahoo ping api

sevgimsin ile ilgili aramalar sevdimseni resimleri sevdimseni mabuduma sevdimseni ilahisi aşk resimleri romantik resimler sevgidenizi yazgülü sevgi İlker Başbuğ Çetin Doğan Mehmet Baransu Ahmet Altan Fatih Altaylı Hrant Dink Ertuğrul Özkök Barack Obama Recep Akdağ Abdullah Öcalan Balyoz Operasyonu Kozmik Oda Balyoz Ergenekon Kürt Açılımı Erken Seçim Eurovision Sivil Yargı Ermenistan Açılım Deniz Baykal Tayyip Erdoğan Mustafa Sarıgül Devlet Bahçeli Kadir Topbaş Melih Gökçek Oktay Vural Cemil Çiçek Kemal Kılıçdaroğlu Muharrem İnce maNga Demet Akalın Sibel Can Tarkan Gülben Ergen Deniz Seki Kıvanç Tatlıtuğ Beyaz Ebru Gündeş Polat Alemdar Fenerbahçe Beşiktaş Galatasaray Trabzonspor Ankaragücü Bursaspor Gaziantepspor Gençlerbirliği Antalyaspor Eskişehirspor Kurtlar Vadisi Pusu Ezel Aşk-ı Memnu Kavak Yelleri Hanımın Çiftliği Hicran Yarası Canım Ailem Arka Sokaklar Sakarya Fırat Adanalı Avatar Ejder Kapanı Kutsal Damacana - 2 Morganlar Nerede? Prenses ve Kurbağa Recep İvedik 3 Şrek Sonsuza Dek... Iron Man 2 Garfield S.Kahraman Cennetimden Bakarken Haber E-Okul Sayısal Loto Şans Topu Süper Loto Milli Piyango Memur Cam Balkon Memur Maaşları Emekli Maaşları

iletisim  |  Bedava Link ekle  |  Gazeteler  |   Meta-tag-seo  |   Seo  |  Google  |   Pagerank  |   Xml  |   chet  |   Gerçek Sohbet  |   gerceksohbet  |   irc Mirc mirc32  |   edencity  |   Hosting  |   gazete  |   Nintendo Wii  |   PSP  |   Aychat  |   Keyif  |   Keyifyeri  |   Chat Chat Chat Şirket arama irc sohbet Sitemap  |   Liseliler  |   Künye  |   Gizlilik İlkeleri  |   Anasayfam yap  |  Sik Kullanilanlara Ekle